неделя, 2 май 2010 г.

Да излезеш от приказката за принца на белия кон...


Така се случи, че успях да се запозная неформално с Фредерик Бегбеде. Попаднал сред три непознати жени вечерта преди да си хване самолетът, какво да ни прави човекът, реши да играем на една игра с въпроси, на които трябва да отговаряме истината, истината и само истината. Един от въпросите, на който аз отговарях беше: "Ако имаш дъщеря на 18 години и трябва да й кажеш едно единстевно нещо, което да е важно за целия й живот, какво ще е то?". Реших да играя с извода, до който неколкократно стигахме на нашите култови женски сбирки: "Да излезе от приказката за принца на белия кон", казах.

Трябваше обаче и да обясня как си я представям тази работа. И какво правиш когато спреш да се надяваш, че ще срещнеш своя The One. Обясних своята версия така: "Трябва да се съсредоточиш върху себе си, да изучиш сетивата си, да опознаеш нещата, които харесваш и които не харесваш, кога обичаш да ставаш, кога обичаш да лягаш, как ги предпочиташ яйцата (нали помните онази сцена от "Булката беглец" - с всяко ново гадже, тя започваше да яде яйцата както той ги предпочита и правеше онова, с което той се занимава. Когато реши да се вземе в ръце, си направи яйца по 10 различни начини, за да разбере кои яйца харесва тя). И тогава, когато си центрирана в себе си, ще привлечеш и мъже, които са в синхрон с теб.

Бегбеде се съгласи, че трябва да се излезе от приказката за принца на белия кон, но останалото оспори - дори когато си наясно със себе си, няма гаранция, че онзи, с когото ще се напаснеш в някакъв момент, е твоят човек, защото любовта не трае вечно.

"Казах мъже, не казах мъж" - не паднах по гръб аз. "Ако постигнеш яснота коя си, няма как да се спреш на един мъж, защото няма как един да покрие всичко. Трябва и да си наясно, че тръгнеш ли по този път, ще има много мъже, с които ще изживееш различни нюанси на самата себе си, с които да споделяш различните си вкусове и кефове".

"В един момент човек помъдрява - не се даваше и той. - Освен, че си наясно със себе си, не може винаги да скиташ. Трябва да имаш ясни критерии какво ти е най-важно за човекът, с когото можеш да живееш. Вкусовете, навиците, любовта са неща, които се променят".

Този път аз се съгласих, защото точно това бе и идеята на нашите женски разговори на тема "да избягаш от приказката за принца на Белия кон".

Важно е да уточня, може би, че половината от нас имат стабилен брак или дълга, устойчива връзка. Другата половина все още са в своя скитнически период. И "скитниците" са на различна възраст. На този етап, аз съм окей с живота си на необвързана. Устроила съм си живота така, че липсата на ежедневно общуване с мъж, не е липса, а достойноство и благодат. Останалите необвързани са на периоди - ако в момента имат работа или занимание, което ги вълнува, са по-скоро от моя отбор. Когато усещат зацикляне в останалите житейски сфери, в които изявяват себе си, започват да си задават въпроса дали намирането на правилния мъж би ги извадило от омагьосания кръг. В крайна сметка, цялата работа опира и до децата - не можеш току-така да избереш мъж, от когото не искаш да родиш деца. Но тази тема сега ще я прескоча, независимо, че тя е свързана с идеята за принца. (Случайно попаднах на едно предаване на Карбовски с баба - йога, която каза, че няма внуци, защото дъщеря й не е срещнала принца. А Карбовски с лекота отсече: "Ами, да не търси принца".) Така или иначе никоя от нас, за нищо на света и през ум няма да й мине да зареже мъжете централно. Ако имаме някакъв спор, той е само за различните начини на форматиране на връзката, така да се каже.

Правилото на Sophie: За да излезе от илюзията за Принца на белия кон (колкото по-бързо и по-рано, толкова по-безболезнено), всяка жена трябва да определи 9 (девет) неща, които са важни за нея и 3 (три!), с които по никакъв начин не трябва да прави компромис. Въпросните три неща е важно да си ги припомняш в екстремни ситуации - когато връзката е на някой от своите кръстопътища. Друга много важна подробност е, че след като определиш деветте неща, които са ти важни в един човек (напр. "стабилен, успешен, с чувство за хумор, да може да готви.... ), трябва да запомниш много добре, че ако мъжът отговаря на 6-7 от тези критерия, това е твоят човек. Ако отговаря и на 9-те... "има нещо гнило в Дания".

"Психически стабилен, да ми вдъхва уважение и респект, да е интелигентен" - набързо обобщи една от жените със стабилна връзка. Останалите ... особено "скитниците" не бяхме сигурни на кои три жизненоважни неща да се спрем. Обсъждахме ги и над порциите си с ребра в "Етно" и във френския ресторант Maison Godet, докато си облизвахме пръстите от превъзходния гъши дроб и... от всичко, което поръчахме. Здраво зациклихме когато стана дума, че са ни важни други неща, а не благосъстоянието му, но все пак то е важно, защото не можем да направим компромис с личния си lifestyle. Говорихме и за обратния казус - какво правим, когато жената няма добри финансови възможности, а той има. По тази линия се оказа, че на тази маса и по този въпрос цари единодушие, синтезирано от репликата: "Той може да ти дава 1000 лв., но само ако ти изкарваш 2000".

Shanty се забавляваше до едно време с критериите, с които обстрелвахме хаотично пространството (докато ушите на сервитьорите порастваха) и в един момент ни каза: "Страшни глупости говорите. Толкова е лесно да "вкараш един мъж в чехлите". Когато жената иска Той да Е, той иска да се чувства като такъв. За да се ограничим с 3-те важни неща, ще ви кажа какво ми е важно на мен:

1. Да ми носи кафе в леглото сутрин, в часа, в който се събуждам, независимо дали ми говори и дали сме се карали за нещо предишната вечер.

2. Да не свършва преди мен.

3. Да бъде в състояние и да поеме отговорността да осигури бъдещето на децата ни, независимо от отношението му към мен.

Такъв човек ти просто го уважаваш. Ако изпълнява тези три важни неща... сам си "влиза в чехлите" и за всичко останало.

Впрочем, мъжете са съвсем наясно с тази необходимост от практичност, когато си избират съпруга. И уважават жената, която е наясно какво иска. Или както каза и Бегбеде (повтарям): "Трябва да имаш ясни критерии какво ти е най-важно за човекът, с когото можеш да живееш. Защото любовта не трае дълго".


3 коментара:

  1. Толкова простичко, толкова "безшевно" точно!

    ОтговорИзтриване
  2. винаги съм вярвала в компромисите. В това колко е важно да можеш да правиш компромиси и да си наясно с какво може да правиш компромиси. Жените сме обаче прекалено емоционални и са единици тези, който имат тази дарба:) В размишление върху тези и други въпроси виното в Guest house снощи свърши, а скаридите и тарамата бяха все така добри. Любезните домакини там търпеливо ни изчакаха до 2.30 часа... А може би всъщност виното не свърши, а това беше начин да се отърват от нас:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Скаридите бяха ... просто вълшебни. И в този ред на мисли, моля те, Sophie, изпрати ми снимката им, защото смятам да организирам един Shrimp contest в нашия блог. Колкото до виното - свършило е, те не зареждат много :)

    ОтговорИзтриване